13 května, 2021

Odpad v bytě nezlomí tě aneb jak na odpad v domácnosti

Taky se vám zdá, že poslední dobu máte doma čím dál víc odpadků? Také je každý z nás většinu času doma, kde nejen pracujeme, ale i objednáváme, vaříme a jíme. Plastové sáčky, krabice od jídla a zbytky potravin se začínají v koši a jeho okolí povážlivě vršit a bytem se line nepříjemný zápach. Popelnice u domu přetékají zbytky zapáchajícího jídla, ke kterému se stahují hladové krysy a bzučící mouchy.  Co s tím?

Odpad, který není, není k zahození (aneb jak ušetřit peníze i přírodu)

Vůbec nejlepší je odpad, který nevznikne. Oddychne si nejen životní prostředí, ale i vaše peněženka. A domov bude čistší a voňavější. Nevěříte? Podle statistik vyhodí průměrný občan ČR ročně jídlo za několik tisíc korun. Celkem vyprodukuje každý z nás okolo 300 kg odpadu. Přitom snížit objem odpadu není nijak složité.  

Můžete začít několika jednoduchými kroky: 

  • Každý nákup si promyslete. Opravdu vše potřebujete? Nenakupujete pouze impulzivně? 
  • Nekupujte balenou vodu. Noste s sebou lahev, kterou můžete příležitostně doplňovat pitnou vodou. 
  • Stejně můžete kávu s sebou koupit do vlastního hrníčku. Z vlastního přece líp chutná! 
  • Nestyďte se nosit vlastní tašku. Když ji budete mít po ruce, ušetříte přírodu, a nehrozí vám protržení té tenké z obchodu. 
  • Plánujte nákupy. Nebudete nosit domů zbytečnosti, ani vyhazovat přebytečné potraviny. 
  • Upcyklujte. Zní to vznešeně, ale v podstatě to znamená, že z odpadu vytvoříte novou věc: z palet nábytek, z plastu a novin šperky, z ruliček na toaletní papír originální dekoraci. 

 

Odpad v kuchyni

Kuchyně je centrum domova, které se snažíme udržovat až úzkostně čisté. Odpadkový koš se však může proměnit v ložisko zápachu a bakterií. Zbytky potravin mohou také přilákat hmyz nebo hlodavce. Chytrým hospodařením s potravinami se však těmto situacím dá předejít. Jak na to? 

  • Nakupujte jen to, co sníte. Nepřeplňujte ledničku, vzduch v ní bude špatně proudit a spotřebujete víc energie. Navíc se potraviny mohou začít kazit. 
  • Datum minimální trvanlivosti není dogma. I po jeho uplynutí nemusí být potravina zkažená. Řiďte se vlastními smysly, zabráníte zbytečnému plýtvání. 
  • Odpadkový koš v kuchyni vynášejte často, a okamžitě, pokud začne zapáchat. Před vložením nového sáčku koš nezapomeňte vymýt, případně i vydezinfikovat (k tomu vám postačí ocet). 
  • Sáček s odpadky před vyhozením pevně zavažte. V popelnici tak nebude zápachem lákat nezvané hosty. 
  • Na zbytky si pořiďte kompostér.  Většinu odpadu z potravin v něm můžete zpracovat, při správném používání nezapáchá ani nevytváří plíseň, a hnojivo využijete pro pokojové rostliny, které zpříjemní atmosféru v bytě a zároveň umí pohlcovat mikroby i pachy. 

Jak třídit? 

Papír, plasty, sklo. Ale co kam patří? Možná vás potěší, že takový kelímek od jogurtu není potřeba vymývat, stačí jej pořádně vyprázdnit. Tříděný odpad to unese, problémem může být pouze hmyz, který zbytek chutného jogurtu může lákat.  Do tříděného odpadu však nepatří mastnota! Tácky od řízků, buřtů nebo pizzy dejte raději do směsného odpadu. Použité kapesníčky rozhodně nevhazuje do nádoby na papír. Stejně tak použité roušky. Ty byste správně měli ještě zabalit do sáčku.

Baterie, léky nebo barvy nepatří do popelnice

Laky, barvy, chemikálie, ale ani elektrospotřebiče co směsného odpadu nepatří. Odneste je do sběrného dvora, kde je zajistí jejich bezpečnou recyklaci, případně likvidaci. Stejně tak použité léky vraťte raději do nejbližší lékárny, zabráníte tak kontaminaci půdy.

KALKULAČKA VÝNOSŮ Z PRONÁJMU